A Modern Paradise Nestled in the Australian Bush

This earthy home on a Hill overlooking Phegans Bay is the perfect habitat for a small family (3 in this case) with a love of the outdoors. Not only is this home located among a landscape of lush Gum and Wattle, the design itself has also been inspired by the surroundings.

With plenty of timber and concrete blending into the surrounding stone and forest environment, the colour palette also mimics the rich purple and chalky greys of the native scrub.

Not only does this house imitate nature, but it also allows residence to always be in contact with it. Architect David Boyle describes how he was able to do this:

“[The Home was] inspired by the natural beauty of the site and the surrounding national parks, and the house takes on an organic geometry, stretching to the edges of the site, and creates a series of external pocket spaces with different aspects and experiences linking to the landscape. These include, a kitchen garden, a terrace under a cantilevered roof, a cave-like entry, a yoga platform under the Angophora and terraced linking decks.”

One of the coolest features of the house is the lack of definite boundary between where the property ends and the wilderness begins; “A terrace is built on remnant block walls and links to an existing pool that is perched like a billabong between the house and the rocks.”

The swimming pool looks like it’s been carved right out of the mountainside (it’s really too bad that the inside of the swimming pools requires insulation, but this still comes pretty close to a natural Billabong in the backyard), the local flora spills into the minimal garden areas, and the timber exterior incorporates charred panels of timber from nearby.

This timber is charred because this home is a rebuild of three homes that were lost in the New Year’s Day fires in 2006, so Gole has even incorporated the area’s history as well as landscape into the design (perhaps as a cautionary reminder).

An even greater tribute to nature though, is the diligent attention to eco-friendly practice. Not only was the actual construction carried in in such a way as to minimize damage and impact to the immediate surroundings, but the design itself allows for cross breezes over air conditioning, sunlight and insulation over gas heating, and plenty of natural shade to encourage reduced consumption by residents.

“Passive environmental principals underpin the design. Projecting roof elements create recesses in the façades and when combined with the mature tree canopy provide shading to glazing as appropriate to the various orientations. The multiple aspects to most spaces encourage cross ventilation which is cooled from the body of water surrounding the tree lined headland up to the site. Any breath of breeze can be encouraged by opening windows on various aspects using the Venturi stack effect. Ceiling fans augment cooling and portable gas heaters are used locally when required.”

Last but not least to love about this home is the panoramic 270 degree view of the beautiful landscape below, and Gole has ensured that there are plenty of windows and decking around for this to be enjoyed.

Leave a Comment